Potkunyrkkeilyn ja vapaaottelun harjoittelussa tarvitaan jonkin verran henkilökohtaisia varusteita, joista osa on välttämättömiä, osa hyödyllisiä ja osa hifistelyä. Pidempiaikaiseen harrastamiseen välttämättömiä ovat hammassuojat, käsisiteet, nyrkkeilyhanskat, säärisuojat ja miehillä alasuojat, jotka maksavat yhteensä 150-250€. Vapaaottelussa tarvitaan lisäksi sormet vapaaksi jättävät vapaaotteluhanskat.

 

Hammassuojat

Hammassuojat ovat kamppailu-urheilijan tärkein suojavaruste ja niitä kannattaa käyttää kaikissa pariharjotteissa hammasvammojen ehkäisemiseksi. Yksin tehtävissäkin harjoituksissa hammassuojien käyttö on usein suositeltavaa, jotta urheilija tottuu hengittämään niiden kanssa. Kamppailu-urheiluun soveltuvat hammassuojat peittävät vain ylähammasrivistön.

 

Markkinoilla on useita hamassuojatyyppejä. Halvimmat suojat ovat kuumassa vedessä muotoiltavia yhdestä silikonikappaleesta valmistettuja suojia. Nämä suojat ovat yleisimmin käytössä ja riittävät suojaamaan lähes kaikilta hammasvammoilta. Saatavilla on myös silikonista ja muovista tehtyjä tukevampia suojia, jotka tarjoavat lähinnä parempaa vaimennusta leukaan osuneille iskuille. Parhaan suojan ja käyttömukavuuden tarjoavat hammasteknikon yksilöllisesti valmistamat suojat.

 

Kypärä

Potkunyrkkeilyn amatööriotteluissa käytetään aina kypärää. Kypärän käyttäminen on suositeltavaa myös sparriharjoituksissa niin potkunyrkkeilyssä kuin vapaaottelussakin. Se sekä vaimentaa päähän kohdistuneita iskuja että suojaa useimmilta hiertymiltä, haavaumilta ja silmäkulmavammoilta. Kypärää kannattaa sovittaa etukäteen oman pään muotoon sopivan mallin löytämiseksi. Nahkakypärät muotoutuvat käytössä hieman. Muoviseoksesta tehdyt eivät muotoudu, mutta niiden säätöhihnoja kannattaa kokeilla kiristää ja löysätä sopivan aseman löytämiseksi.

 

Potkunyrkkeilykilpailuissa käytettävä kypärä ei saa peittää poskipäitä tai leukaa. Kilpailuissa hyväksyttävä kypärä tarjoaa riittävän suojan myös sparriharjoituksiin, eikä se häiritse näkökenttää yhtä pahasti kuin poskipääsuojilla varustetut erityiset sparrikypärät. Poskipääsuojat peittävät erityisesti alasektoria, mikä voi vaikeuttaa potkujen havaitsemista. Toisaalta sparrikypärä pysyy paremmin päässä pystypainissa, joten ne ovat suosittuja vapaaottelun harjoittelussa.

 

Nyrkkeilyhanskat

Potkunyrkkeilyottelussa ja harjoittelussa käytetään aina nyrkkeilyhanskoja. Hanskojen koko ilmoitetaan unsseina ja se tarkoittaa yhden hanskan painoa. Yksi unssi on noin 28g, mutta painot ovat viitteellisiä. Kilpailuissa käytetään 10 unssin hanskoja tai joissakin ammattilaisotteluissa 8 unssin. Harjoitellessa naiset voivat käyttää 10-12 unssin hanskoja ja miehet koosta ja lyöntivoimasta riippuen 12-18 unssisia. Kilpailuissa hanskat tulevat Suomessa aina järjestäjän puolelta, joten hankittavien hanskojen ”kisakelpoisuudella” ei ole merkitystä.

 

Harjoitushanskan kiinnityksessä tarranauha on ylivoimaisesti kätevämpi kuin nauhakiinnitys ja nauhoitettavia hanskoja käytetään vain ammattilaisotteluissa. Markkinoilla on paljon halpoja hanskoja, mutta ne eivät suojaa riittävästi ja aiheuttavat vaaraa sekä lyöjälle että kohteelle.

 

Vapaaotteluhanskat

Vapaaotteluharjoittelussa käytetään sormet vapaaksi jättäviä hanskoja, jotka mahdollistavat sekä painimisen että lyömisen. Vapaaotteluhanskoja on kahta tyyppiä: amatööri- ja ammattilaishanskoja. Näistä ammattilaishanskojen pehmuste on huomattavasti ohuempi ja kovempi. Harjoituksissa käytetään turvallisuusyistä ainoastaan amatöörihanskoja.

 

Säärisuojat

Potkunyrkkeilyharjoituksissa sekä vapaaottelun pystyharjoituksissa käytetään tukevia, yleensä nahkapintaisia säärisuojia. On tärkeää suojata sääret hyvin, jotta ne kestävät niihin jatkuvasti osuvat kovat iskut. Säärisuojissa on yleensä myös jalkapöytää suojaava ohuehko läppä, jonka kiinnitys samalla estää suojaa pyörimästä jalassa. Oman ja harjoitusparin turvallisuuden ja mukavuuden takia kannattaa valita riittävän paksut suojat joissa on kunnollinen pehmuste.

 

Amatööriotteluissa käytetään sekä potkunyrkkeilyssä että vapaaottelussa ohuempia kangaspintaisia, niinsanottuja sukkamallisia suojia. Kilpasuojissa ei saa olla kovaa muovia tai metalliosia. Kilpasuojia voi käyttää myös harjoituksissa tavallisten harjoitussuojien alla antamassa säärille lisäsuojaa mutta pelkillä kilpasuojilla ei voi harjoitella kunnolla.

 

Alasuojat

Alasuojat ovat kilpailuissa pakolliset ja sparriharjoituksissa etenkin miehillä erittäin suositeltava varuste. Yleisin malli miehillä on metallinen kuppi, joka voidaan kiinnittää joko naruilla tai elastisella alushousumallisella pidikkeellä. Saatavilla on myös erilaisia muovisia suojia. Nyrkkeilyyn tarkoitetut suuret alavatsan peittävät suojat rajoittavat potkimista ja painia eivätkä siksi sovi potkunyrkkeilyyn tai vapaaotteluun. Naisten alasuojat ovat muovia ja anatomisesti muotoillut.

 

Käsisiteet

Käsisiteitä käytetään hanskojen alla tukemaan kättä ja suojaamaan hanskaa hieltä. Siteitä on saatavilla kahta tyyppiä: joustamattomia puuvillaisia ja elastisia. Elastisilla siteillä saa sidottua tiukemman paketin mutta toisaalta ne eivät tue rannetta yhtä voimakkaasti kuin puuvillaiset. Käsisiteiden vaihtoehdoksi on kehitetty myös erilaisia alushanskoja, joissa on geelityyny suojaamassa rystysiä.

 

Käsisiteiden sitomiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa. Niiden on tarkoitus suojata sekä peukaloa, rystysiä että rannetta. Jos harjoittelijalla on ongelmia jonkin käden osan kanssa, kannattaa siihen kietoa normaalia enemmän sidettä.

 

Housut

Potkunyrkkeilyssä käytetään sekä pitkiä housuja että puolireiteen ulottuvia satiinisia shortseja. Pitkät housut ovat käytössä Full Contact -otteluissa, shortsit taas Low Kick ja K1-otteluissa. Vapaaottelussa käytetään puuvillaisia pitkiä shortseja, jotka muistuttavat rantashortseja, mutta niissä ei ole taskuja.

 

Jalkateräsuojat

Potkunyrkkeilylle tunnusomaiset jalkateräsuojat on valmistettu vaahtokumista ja päällystetty nahalla tai keinonahalla. Niiden tulee peittää koko jalkaterä sekä nilkka ja varpaat eivät saa ylettyä suojan ulkopuolelle. Kiinnitys tapahtuu yleensä leveällä kuminauhalla. Jalkateräsuojat tunnetaan yleisesti ”mikkitossuina”. Jalkateräsuojat eivät estä käyttämästä jalkapöytää suojaavalla läpällä varustettuja säärisuojia, koska läpän voi halutessaan tunkea jalkateräsuojan alle. Jalkateräsuojat eivät ole välttämättömät harjoittelussa mutta ne ovat pakollinen varuste Full Contact -säännöillä eli yläpotkuilla otellessa.

 

Säkkihanskat

Säkkihanskoja käytetään nimensä mukaisesti säkkiharjoituksissa. Niillä voi hyvin lyödä myös pistehanskoja tai padeja. Säkkihanskojen etuna on, että niillä saa herkemmän lyöntituntuman erityisesti iskusarjoissa ja lisäksi ne säästävät nyrkkeilyhanskoja kulumasta. Pariharjoitteluun ja sparraukseen säkkihanskat eivät tarjoa riittävää suojaa, eikä niillä saa koskaan lyödä ihmistä.

 

Hyppynaru

Hyppynarua käytetään lajiharjoittelussa jatkuvasti lämmittelyyn ja naruhyppely parantaa monia potkunyrkkeilyssä tärkeitä ominaisuuksia kuten kimmoisuutta ja elastisuutta. Naruja on sekä nahkaisia että muovisia. Muovinen naru voi olla käytössä nahkaisen veroinen mutta nahkanarut kestävät usein kauemmin. Kangasnarut ovat liian kevyitä ja käytössä hankalia.

 

Harjoitustossut

Ulkona tai muuten karkealla alustalla harjoitellessa käytetään ohutpohjaisia harjoitustossuja. Yleisimmässä käytössä ovat nyrkkeily- ja painitossut. Näistä lyhytvartiset versiot ovat yleensä sopivampia, koska pitkä nauhoitettu varsi häiritsee potkutekniikkaa.

 

Urheiluteippi

Urheiluteippiä käytetään mm. pienten haavojen ja nirhaumien peittämiseen, tukemaan loukkaantuneita niveliä ja pitämään varusteita paremmin paikoillaan. Käyttökohteita on lukemattomia ja teippirulla kuuluu potkunyrkkeilijän vakiovarustukseen. Sopivinta on kangaspintainen noin 4cm leveä teippi, jota saa sekä urheiluliikkeistä että apteekista.

 

Vaseliini

Kasvoihin hierottu vaseliini ehkäisee hiertymien ja haavaumien syntymistä hanskan tai jalkasuojan osuessa kasvoihin. Vaseliinia hierotaan ennen sparria tai ottelua kasvoihin. Erityisesti suojataan silmäkulmat, nenä, poskipäät ja leuka. Jos ottelijalla on taipumusta nenäverenvuotoon, voidaan myös sierainten sisäpinnat suojata kevyesti vaseliinilla.Valkovaseliinia on saatavilla apteekeista tuubeina. Elintarvikeliikkeissä myydään myös vaseliinia purkkitavarana. Yleinen ongelma liukkaiden purkkien aukaisussa voidaan välttää päällystämällä ne urheiluteipillä. Vaseliinipurkki tai -tuubi kestää kuukausia ja maksaa muutamia euroja.