Käytännön ohjeita kilpaurasta haaveileville.

Alkuvalmistelut

Jos mietit kilpailemista potkunyrkkeilyssä tai vapaaottelussa, kannattaa ensimmäiseksi tiedostaa, että se vaatii panostusta asiaan. Ottelemaan ei noin vain mennä, vaan se vaatii huolellista valmistautumista. Lisäksi se milloin on valmis kehään, on täysin yksilöllistä. Joku voi otella ensimmäisen kerran vuoden treenin jälkeen ja joku toinen kolmen vuoden. Monet eivät ottele koskaan. Siksi ohjaajat eivät pysty alkuvaiheessa vastaamaan kysymykseen ”Milloin voisin otella?”


Jos olet edelleen kiinnostunut ottelemisesta, on lähtökohta tietysti se, että käyt peruskurssin rauhassa loppuun, ellet ole jo käynyt. Yritä opetella tekniikat alusta lähtien mahdollisimman huolellisesti, koska se säästää paljolta työltä myöhemmin.

 

Peruskurssin jälkeen ryhdy käymään treeneissä niin usein kuin vain voit. Yksittäisiä poissaoloja on kaikilla, eikä niistä kannata huolestua, mutta treenaamisen tulisi selkeästi olla rutiininomainen osa arkea. Hae aktiivisesti treenipariksi kokeneempia ja etenkin kilpailijoita. Edistyt paljon nopeammin, kun pari pystyy korjaamaan pahimmat virheesi heti alkuun. Sparraa aina kun on tilaisuus ja mielellään taas kokeneempien kanssa.

 

 

Jossain vaiheessa – tämä voi olla piankin peruskurssin jälkeen – kannattaa pyytää Lepalta treeniohjelmaa lajitreenien ulkopuolella tapahtuvaan harjoitteluun. Tästä tärkeimmän osan muodostaa lenkkeily, jota ilman on lähes mahdotonta otella menestyksekkäästi. Voimaharjoittelun osuus on melko vähäinen. Ohjelman mukaan treenaaminen kehittää huomattavasti tehokkaammin kuin pelkkä vedetyissä treeneissä käynti ja sitä on hyvä olla alla ainakin muutama kuukausi. Lisäksi tässä vaiheessa on järkevää perehtyä ottelusääntöihin ja kysyä mahdollisista epäselvyyksistä.

 

Syö oikein. Urheileminen ei onnistu kunnolla pizza-bigmac-ruokavaliolla, vaan syömisten olisi oltava ainakin perusteiltaan kunnossa ja ateroiden säännöllisiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita mitään askeesia, vaan herkutellakin voi välillä. Tarkempia ohjeita syömiseen saat ohjaajilta. Älä missään tapauksessa hurahda netistä löytyviin ylettömään proteiinin tankkaamiseen perustuviin dieetteihin.


Varusteet ja muut käytännön asiat

Kilpailemiseen tarvitaan joitakin varusteita, joita normaaleissa treeneissä ei välttämättä käytetä. Varusteita voi aluksi lainatakin, mutta jossain vaiheessa kannattaa ostaa omat, jotta ne ovat kisatilanteessa tutut ja sopivat varmasti. Jos sinulla ei otteluun mennessäsi ole jotain varustetta itselläsi, varmista hyvissä ajoin, mistä saat sellaisen lainaksi.

 

Potkunyrkkeilyn ottelukypärässä ei saa olla suojausta leuassa ja poskipäissä. Markkinoilla on paljon kypäriä, jotka eivät täytä näitä vaatimuksia ja sellaista ei kannata hankkia. Vaahtokumista valmistetut edulliset taekwondokypärät pyörivät päässä pahasti, eivätkä siksi käy, vaikka em. ehdot täyttyisivätkin. Helpoimmin saat sopivan kypärän seuran varustevälityksen kautta. Vapaaottelussa ei käytetä kilpailuissa kypärää.

 

 

Kilpailuhanskoina käytetään potkunyrkkeilyssä 10 unssin hanskoja ja ne tulevat aina kisajärjestäjän puolelta. Omilla hanskoilla ei saa otella. Vapaaottelussa käytetään Suomen Vapaaotteluliiton hyväksymiä amatöörihanskoja, joiden on oltava molemmilla ottelijoilla samanlaiset.

 

Säärisuojina käytetään sekä potkunyrkkeilyn että vapaaottelun amatööriotteluissa normaaleja treenisäärisuojia ohuempia ja kevyempiä tekstiilipintaisia ns. sukkamallin säärisuojia.

 

Naisten tulee käyttää potkunyrkkeilyssä sekä rintasuojia että alasuojia. Vapaaottelussa naisille riittävät alasuojat. Miehille alasuojat ovat pakolliset molemmissa lajeissa.

 

Miehet käyttävät sekä potkunyrkkeilyssä että vapaaottelussa pelkkiä shortseja, jotka eivät saa ulottua polven alapuolelle eikä niissä saa olla taskuja. Naiset käyttävät lisäksi hihatonta urheilutoppia.

 

 

Potkunyrkkeilyn kilpailulisenssi maksaa aikuisilta 115€ ja se sisältää vakuutuksen. Jos olet jo maksanut 80€ harrastajalisenssin, se on mahdollista päivittää kilpailulisenssiksi maksamalla pelkkä erotus. Alle 18-vuotiaille tarkoitettu 55€ nuorisolisenssi kattaa myös kilpailemisen.

 

Vapaaottelun kilpailulisenssi maksaa 10€ ja lisäksi on oltava vapaaottelukilpailut kattava vakuutus. Vapaaotteluliiton vakuutuksellinen lisenssi maksaa  288€ aikuisilta ja 145€ alle 18-vuotiailta. Aikuisten harrastajalisenssi maksaa 159€ ja lisenssiluokkaa ei voi vaihtaa kesken kauden.

 

Ilman lisenssiä ei voi otella kummassakaan lajissa ja lisenssikausi on aina 1.9 – 31.8.

 

Molempiin lajeihin tarvitaan lääkärintarkastus. Potkunyrkkeilyssä se merkitään potkunyrkkeilypassiin, vapaaottelussa esitetään lääkärin antama todistuspaperi. Vapaaottelussa on lisäksi oltava korkeintaan 12kk vanha todistus siitä ettei kanna veriteitse tarttuvia tauteja.


Kun matsi lähestyy

Jotta otteleminen olisi mielekästä, sinulla pitää olla tietty taso ja tekniikat ja taktiikat lajinomaisia. Lyöntisarjojen pitäisi onnistua sparratessa ja potkujen tulee lähteä vaivatta ainakin vartalon korkeuteen ilman tasapainon menetystä. Sparrin tulee olla rutinoitunutta ja minkäänlaisia ”black outeja”, kuten selän kääntämistä tai kyyristymistä ei saa missään tapauksessa esiintyä – ei myöskään holtitonta syöksyilyä. Oman kokoisten aloittelevien kilpailijoiden ja kokeneempien harrastajien kanssa tulee kyetä ottamaan niin, että sparri ei ole täysin yksipuolista.

 

Painoluokka on asia, johon ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. Aloittelijoiden otteluissa taito ja kunto merkitsevät paljon enemmän kuin muutaman kilon painoero. Usein ottelu saatetaan jopa tarkoituksella sopia kahden hieman eri painoisen ottelijan välille, jos arvellaan molempien saavan hyvän matsin. Ahkeran treenaamisen ja järkevän syömisen tuloksena paino yleensä laskee itsestään, jos alunperin on hieman ylimääräistä.

 

 

Potkunyrkkeilyssä ensimmäiset ottelut otellaan usein ns. noviisisäännöin, joissa täysi kontakti on sallittu mutta joissa ei saa otella tyrmäyshakuisesti. Vapaaottelussa voidaan otella myös D-säännöin, joissa täyskontakti lyönneissä ja potkuissa on kielletty.

 

Aloitelijoiden tasoerot voivat olla isot ja noviisi- tai D-otteluissa kumpikaan ei pääse murjomaan heikompaa vastustajaa kohtuuttomasti. Kisajännitykseen tottuminen, valmistelujen oppiminen ja ottelurutiinin kehittyminen sujuvat kuitenkin yhtä hyvin.

 

 

Kun alkaa vaikuttaa siltä, että edellä kerrotut edellytykset täyttyvät, kannattaa mainita Lepalle, että olisit kiinnostunut ottelemaan. Ilman Lepan lupaa ei kukaan ottele KBT:n nimissä. Jos ottelemiseen on edellytyksiä ja kisoja on tulossa, sinulta kysytään, oletko valmis ottelemaan silloin ja silloin. Tässä yhteydessä sovitaan myös painoluokka ja ottelumuoto. Sopivan vastustajan löytäminen ei ole täysin itsestäänselvyys etenkään hyvin isoissa tai pienissä painoluokissa, joten otteludebyytti voi viivästyä siitä, kun itse olisit valmis. Jossain vaiheessa aloittelijoille kuitenkin vastustaja kyllä löytyy. Kun ottelu on sovittu, saat henkilökohtaiset ohjeet harjoitteluun ja kisavalmistautumiseen.